LED RASVJETA

Zašto ulagati u LED rasvjetu?

Vrijednost svjetskog tržišta LED osvjetljenja procijenjeno je na 75.81 milijardi dolara u 2020. Očekuje se da će do kraja 2026. godine vrijednost tržišta porasti na 160.03. milijarde, što će značajno uštedjeti potrošnju električne energije i smanjiti štetne emisije ugljikovog dioksida.

1. Povratak ulaganja zbog dugog radnog vijeka.

Gledajući isključivo iz financijske perspektive dugačak radni vijek i energetska efikasnost LED osvjetljenja čini ih najboljim izborom te je cjenovno isplativa zamjena za fluorescentno, halogeno i ostale vrste osvjetljenja. Iako je inicijalna cijena LED rasvjete skuplja od ostalih, radi se o dugoročnoj investiciji koja će opravdati ulaganje nekoliko puta tijekom svog radnog vijeka.

2. Izdržljivost uz manje generiranja topline.

LED rasvjetu je puno teže razbiti od tradicionalne, a rizik od štete je minimalan u slučaju nezgode. LED oprema lakše može izdržati vibracije, koroziju, vlagu i niske temperature te LED rasvjeta proizvodi vrlo malo topline (čak 95% energije se pretvara u svjetlost) čime se smanjuje potreba za hlađenjem osvijetljenih prostorija u ljetnim mjesecima, što posljedično smanjuje troškove električne energije.

3. Sigurnost i poboljšanje općih uvjeta na radu

LED rasvjeta proizvodi hladno bijelo svjetlo koje najviše podsjeća na dnevnu, sunčevu svjetlost zbog čega u prostorima s LED tehnologijom zaposlenici imaju brže reakcije, smanjenu razinu umora i povećan performans u vizualnim i kognitivnim zadacima. Također, kod upotrebe LED rasvjete trebate manji broj rasvjetnih tijela u odnosu na tradicionalnu rasvjetu jer LED fokusira svjetlost u jednom određenom smjeru zbog čega ne troši nepotrebno energiju.

4. Povećanje efikasnosti koje ne zahtijeva održavanje

Za razliku od tradicionalnih industrijskih osvjetljenja, LED koristi elektroničke drivere koje ne treba mijenjati. Driveri su dizajnirani tako da eliminiraju potrebu za zamjenom koja može biti prilično skupa kada je riječ o površinama u kojima se koristi stotine svjetiljki. Dodatna prednost elektroničkih drivera je što proizvođači u njih mogu integrirati kontrolne značajke (senzori, dimabilnost i mogućnost trenutnog paljenja/gašenja) koje povećavaju funkcionalnost i efikasnost LED tehnologije što u konačnici omogućuje njihov dulji radni vijek.

5. Očuvanje okoliša

Glavna prednost LED rasvjete je u tome što ne sadržava živu kao fluorescentno osvjetljenje čime je daleko sigurnija za ljude i za okoliš. Obzirom da ima odlično odvođenje topline, funkcionira u hladnim i toplim uvjetima što ju čini prikladnom za upotrebu tijekom svih godišnjih doba, kao i u industrijama koje rade u takvim uvjetima. LED rasvjetu koja završi kao otpad, na kraju svog životnog vijeka, moguće je u potpunosti reciklirati.
KONTAKTIRAJTE NAS

Želite znati više o LED rasvjeti?